नमकीन पानी में अंडा क्यों तैरता है? 

नमकीन पानी में अंडा क्यों तैरता है? 

नमकीन पानी में अंडा क्यों तैरता है?Why does an egg float in salted water?

आमतौर पर पानी का घनत्व कम होता है किंतु नमक मिलाते ही पानी का घनत्व बढ़ जाता है। जब घनत्व बढ़ जाएगा, तब उत्प्लावन-बल (वस्तु को द्रव में डुबोने पर द्रव द्वारा उस पर ऊपर की ओर लगाया गया बल) भी अधिक हो जाता है। इसी कारण से नमकीन पानी में अंडा तैरता रहता है। 

Why does an egg float in salted water?

Usually the density of water is low but the density of water increases with the addition of salt. When the density increases, the buoyancy force (the force exerted on it by the fluid when the object is immersed in the fluid) is also increased. For this reason, the egg floats in salted water.

More from my site