खाना पकाने के बरतन नीचे से काले और ऊपर से चमकदार क्यों होते हैं?

खाना पकाने के बरतन नीचे से काले और ऊपर से चमकदार क्यों होते हैं?

खाना पकाने के बरतन नीचे से काले और ऊपर से चमकदार क्यों होते हैं?-Why are cooking utensils black and shiny from the bottom?

काली वस्तु उष्मा को जल्दी से सोख लेती है। अतः खाना पकाने के बरतनों के पेंदे काले रखे जाते हैं ताकि बरतन अधिक उष्मा को सोखकर शीघ्र खाना पका दें। बरतनों की ऊपरी सतह चमकदार इसलिए रखी जाती है ताकि बरतनों में से उष्मा का स्थानांतरण न हो सके।

Why are cooking utensils black and shiny from the bottom?

The black object absorbs heat quickly. Therefore, the bottom of the cooking utensils are kept black so that the utensils absorb the excess heat and cook the food quickly. The top surface of the vessels is kept shiny so that heat is not transferred from the vessels.