गरम चाय या दूध डालने से कभी-कभी कांच का गिलास टूट क्यों जाता है? 

गरम चाय या दूध डालने से कभी-कभी कांच का गिलास टूट क्यों जाता है? 

गरम चाय या दूध डालने से कभी-कभी कांच का गिलास टूट क्यों जाता है?-Why does a glass of glass sometimes break down by pouring hot tea or milk?

जब तुम गिलास में गरम चाय या दूध डालते हो, तो गिलास का भीतरी तल उष्मा ग्रहण करके फैल जाता है। इसके विपरीत गिलास के बाहर के भाग का ताप भीतरी भाग से कम होने के कारण उसमें फैलाव नहीं या कम होता है। दोनों तलों में ताप के इस अंतर के कारण ही कभी-कभी कांच का गिलास टूट जाता है। 

Why does a glass of glass sometimes break down by pouring hot tea or milk?

When you pour hot tea or milk into a glass, the inner floor of the glass gets heated and spreads. Conversely, the outside part of the glass is not less dispersed or less as the temperature is lower than the inside. Sometimes the glass of glass breaks due to this difference of temperature in both the floors.

More from my site